Tukipalveluiden tuottaminen hyvinvointialueelle
-

Julkaistu

Tukipalveluiden tuottaminen hyvinvointialueelle

Tiedote järjestetystä infotilaisuudesta 12.11.2021

Muutosjohtaja Janne Niemeläinen sekä vastuuvalmistelijat Kaarina Halonen ja Anne-Mari Lappalainen järjestivät perjantaina 12.11.2021 klo 10 alkaen kaikille avoimen infotilaisuuden tukipalveluiden tuottamisesta hyvinvointialueella. Tilaisuus perustui VATE:n (väliaikainen valmistelutoimielin) esitykseen ja päätökseen kokouksessaan 18.10.2021, että tukipalvelut tuotetaan seuraavien, nykyisten in-house yhtiöiden toimesta: Istekki Oy, Servica Oy, Sakupe Oy, Sansia Oy ja Monetra P-S Oy. Tällä tarkoitetaan tukipalveluhenkilöstöä mm. seuraavista tehtävistä: osto- ja myyntireskontra sekä kirjanpitopalvelut, palkanlaskenta, ruokapalvelu, laitoshuolto, huolto, välinehuolto, apuvälinehuolto, lähetit ja varastotyöntekijät. Hyvinvointialue ei siis itse tule tuottamaan tukipalveluina tehtävää työtä vaan keskittyy omaan ydintoimintaansa, jota on perus- ja erityistason sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestäminen ja tuottaminen. Työterveyshuollon palvelujen tukipalveluiden tuottaja päätetään myöhemmin.

Hyvinvointialueen valmistelua ohjaa tarkasti voimaanpanolaki. Valmistelussa ja neuvotteluissa keskeistä on pyrkiä turvaamaan lakisääteiset tukipalvelutehtävät ja toiminnan turvallinen siirto hyvinvointialueelle. Henkilöstönsiirron vastuuvalmistelija Kaarina Halonen kertoi hyvinvointialueiden väliaikaishallinnon ja kuntien selvittävän kyseisten tukipalvelutehtävien tarkat henkilömäärät hyvissä ajoin ennen vuotta 2023 sekä sen, keiden kohdalla periaate täyttyy eli tehtävistä vähintään puolet on kunnan sosiaali- tai terveydenhuollon tai pelastustoimen tukitehtäviä. Neuvotteluja siirtyvän tukipalveluhenkilöstön määrästä ollaan käyty ja tullaan edelleen käymään yhdessä hyvinvointialuevalmistelun, kuntien ja tukipalveluyhtiöiden kanssa. Voimaanpanolaki velvoittaa luovuttajaorganisaatioita osallistumaan valmisteluihin. 

Infotilaisuus käytiin hyvässä hengessä ja järjestäjät pyrkivät vastaamaan suuren osallistujajoukon kysymyksiin siltä osin, kuin asioita oli jo linjattu. Vastauksia tulleisiin kysymyksiin annetaan valmistelun linjausten edetessä ja valmistelussa mukana olevat HR-yhteyshenkilöt koordinoivat keskustelujen etenemistä (tukipalveluyhtiö, luovuttajaorganisaatio, VATE-edustus). Seuraava infotilaisuus henkilöstölle järjestetään tiistaina 14.12.2021 klo 15-16.  

Janne Niemeläinen, muutosjohtaja
Kaarina Halonen, KYS, vastuuvalmistelija
Anne-Mari Lappalainen, Ylä-Savon Sote, vastuuvalmistelija


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!