Sisältöjulkaisija

Ajankohtaista

  1. 16.4.2024 Uutinen

    Puheenjohtajan blogi: Julkisuuskuva hyvinvointialueista on palveluja karsiva

    Hyvinvointialueet ympäri Suomea valmistelevat parhaillaan uusia palveluverkkojaan. Kysymys on siitä, missä sosiaali- ja terveyspalveluja on saatavilla jatkossa ja minkälaisia ne ovat. Tiedotusvälineistä on voitu lukea, että monet hyvinvointialueet suunnittelevat lakkauttavansa terveysasemia, joissa lähipalveluja nykyisin tarjotaan. 

    Ihmisten huoli tulevista palveluista näkyy myös Pohjois-Savossa. Hyvinvointialueen järjestämät kuulemistilaisuudet, joissa on selvitetty tulevien suunnitelmien sisältöä, ovat olleet tupaten täynnä ihmisiä. Tämä nähtiin myös maanantaina 8.4. Joroisissa pidetyssä tilaisuudessa. Lukion auditorio suorastaan pursui yleisöä. Tilan seinustoja reunustivat lukuisat kyltit, joissa vedottiin lähipalvelujen puolesta. 

    Hyvinvointialueet kamppailevat räjähdysmäisesti kasvavien sote-kustannusten aiheuttamien alijäämiensä kanssa koko Suomessa. Jo syntyneet ja tulevina vuosina mahdollisesti syntyvät alijäämät on katettava vuoden 2026 loppuun mennessä. Tämä lainsäädännöstä tuleva vaade velvoittaa hyvinvointialueet tasapainottamaan taloutensa todella lyhyessä ajassa. 

    Hyvinvointialueilla ei ole sellaista vaihtoehtoa, että ei tehdä mitään. Talouden ohella palveluverkon pohtimiseen pakottaa myös se, että asiantuntija-arvioiden mukaan henkilöstöä ei riitä nykyisenkaltaisten palvelujen tuottamiseen pitkällä aikavälillä.

    Paljon on toki tehtävissä toiminnallisten muutosten kautta. Panostaminen ennaltaehkäiseviin matalan kynnyksen palveluihin sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteen sovittamiseen ovat tässä keskeisiä toimenpiteitä. Tätä työtä tehdään myös Pohjois-Savossa koko ajan. Olen varma, että meillä on halua ja riittävästi osaamista palvelujen uudistamiseen. Muutokset näkyvät kuitenkin vasta viiveellä. Yhdeksäntoista kunnan tarjoamien palvelujen saaminen yhdeksi yhtenäiseksi hyvinvointialueen tarjoamaksi palveluketjuksi vaatii vuosien työn. Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan täällä on jo päästy hyvään vauhtiin.

    Ongelmia aiheutuu tiukasta aikataulusta. Talous, tuottavuus ja vaikuttavuus eivät parane käden käänteessä. Toiminnalliset muutokset vaativat aikaa, jota ei nyt tunnu olevan riittävästi. On vaara, että aikataulun pakottamana tehdään hätiköityjä säästöratkaisuja, jotka näkyvät talousluvuissa lyhyellä tähtäimellä, mutta jotka eivät tuo kestäviä ratkaisuja. 

    Niinpä on tultu tilanteeseen, jossa hyvinvointialueet tavoittelevat talouden tasapainoa myös toimipisteitä karsimalla.  Julkisuudessa hyvinvointialueiden toiminnassa korostuu palvelujen alasajo.
    Pohjois-Savon palveluverkkoratkaisun pohjana on viranhaltijoiden valmistelemat kolme vaihtoehtoa. Niissä palveluverkko vaihtelee laajasta palveluverkosta suppeampaan palveluverkkoon. On hyvin mahdollista, että valtuuston päätettäväksi tulee kesäkuussa jonkinlainen kompromissimalli, jossa on otettu huomioon muun muassa kuulemistilaisuuksissa esiin nostettuja näkökohtia ja huolenilmauksia.

    Kun muutoksia on joka tapauksessa tehtävä, on tärkeää, että niissä kerrotaan konkreettisesti, minkälaista korvaavaa palvelua alueella tarjotaan. Puhuminen pelkästään liikkuvista tai digipalveluista ei riitä, vaan tarvitaan myös ymmärrettävä suunnitelma siitä, mitä palveluja se tarkoittaa ja miten se toteutetaan. 

    Hannu Tsupari
    aluvaltuuston puheenjohtaja
     

  2. 15.4.2024 Uutinen

    Kotihoidon asiakkaiden ravitsemukseen ja suunterveyteen panostetaan uudessa toimintamallissa

    Ravitsemustilan ja suunterveyden arviointi kotihoidossa -toimintamallin laaja käyttöönotto on käynnistynyt osana Ikäkeskuksen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa. Käyttöönotto toteutetaan vuoden 2024 aikana vaiheittain kaikissa Pohjois-Savon hyvinvointialueen kotihoidon toimipisteissä projektikoordinaattoreiden avulla.

    Toimintamallin tarkoitus

    Toimintamallin tarkoituksena on luoda yhtenäinen toimintatapa hyvinvointialueelle, jolla tuetaan kotihoidon asiakkaiden ravitsemusta ja suunterveyttä.

    Toimintamallissa arvioidaan asiakkaan ravitsemustilaa ja suunterveyttä sekä suunhoitoa kotihoidon toimesta kotihoidon kuntouttavalla arviointijaksolla. Arvioinnin perusteella asiakkaalle tarjotaan tarveperusteisesti suuhygienistin kotikäyntiä osana kuntouttavaa arviointijaksoa.

    Asiakkaan ravitsemustilaa ja suunterveyttä arvioidaan myös säännöllisen kotihoidon asiakkuuden aikana ja asiakas ohjataan tarvittaessa suun terveydenhuollon palvelujen piiriin.

    ”Ei tarvitse olla suun terveydenhuollon ammattilainen, että voi havainnoida asiakkaan suusta mahdollista hoidontarvetta.”

    Toimintamallin käyttöönoton tilanne

    Käyttöönotto on aloitettu alkuvuoden 2024 aikana Siilinjärven säännöllisessä kotihoidossa sekä Maaningan, Iisalmen, Vieremän, Sonkajärven, Kiuruveden, Lapinlahden ja Varpaisjärven kuntouttavalla arviointijaksolla. Käyttöönottoa jatketaan koko vuoden ajan toimipaikoittain erillisen suunnitelman mukaisesti.

    Toimintamallin käyttöönotossa tehdään tiivistä yhteistyötä suun terveydenhuollon ja kotihoidon välillä. Kotihoidon henkilöstön ja toimintaan mukaan tulevien suuhygienistien osaamista on lisätty koulutusten avulla.

    Keräämme käyttöönoton aikana työntekijäkokemuksia liittyen käyttöönottojen sujuvuuteen ja toimintamallin käytettävyyteen arjessa. Saadun palautteen perusteella muokkaamme ja parannamme ohjeita sekä käytänteitä.

    Henkilöstön kokemuksia

    Perehdytyksiä toimintamallin käyttöönottoon on pidetty jo useissa yksiköissä kevään aikana. Toimintamallin hyödyt on tunnistettu perehdytysten aikana, vaikka uutta tietoa on tullut niin kotihoidon työntekijöille kuin suuhygienisteillekin.

    Odotan innolla ja mielenkiinnolla yhteistyötä kotihoidon kanssa ja yhteiskotikäyntejä asiakkaiden luona, kertoo yksi koulutukseen osallistuneista suuhygienisteistä.
    ​​​​​​​

    Lisätietoja toimintamallista antavat:

  3. 15.4.2024 Uutinen

    Pohjois-Savon alueella levitetään hyväksi havaittuja kehittämistoimenpiteitä ja toimintamalleja tyypin 2 diabeteksen lisäsairauksien ehkäisemiseksi

     

    Tyypin 2 diabeteksen komplikaatioiden ehkäisyn edistäminen on yksi viime vuoden lopulla käynnistyneen kansallisen Vaikuttavuuskeskus-verkoston, Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen ja yhteiskunta- ja kauppatieteiden laitoksen HYPE-yhteishankkeen osahankkeista. Hankkeen tavoitteena on hyvinvoinnin edistäminen ja perustason sote-palveluiden integraation vaikuttavuuden parantaminen Pohjois-Savossa.

    Hankkeessa kehitetään ja muutetaan tiedolla johtamisen käytäntöjä

    Sosiaali- ja terveydenhuollon toisiolaki mahdollistaa potilastietojärjestelmistä saatavien tietojen käytön palveluiden laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen. HYPE-hankkeen osahankkeessa 2 hyödynnetään maakunnallisten digihoitopolkujen tuottamaa tietoa sekä terveydenhuollon potilastietojärjestelmiin kertynyttä aineistoa perustason palveluntuottajien vaikuttavuuden vertaiskehittämisessä. Osahankkeessa päivitetään Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella toteutettu perustason palveluntuottajien välinen tilastollisen vertaiskehittämisen analyysi (Martikainen ym. 2022). Lisäksi osahankkeessa pilotoidaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella kehitetyn tilastollisen vertaiskehittämisen menetelmän (tilastollinen prosessin kontrollointi) käyttömahdollisuuksia koko Pohjois-Savon hyvinvointialueella perustason palveluntuottajien välisen vertaiskehittämisen visuaalisena työkaluna. Tilastollisen prosessin kontrolloinnin menetelmiä (Shewhart 1932) on tyypillisesti käytetty prosessiteollisuuden laadunvalvonnassa, mutta myös terveydenhuollossa erityisesti erikoissairaanhoidon palveluiden laadun ja vaikuttavuuden kontrolloinnissa (Spiegelhalter 2005, Noyez 2009). Osahankkeessa varmistetaan palveluntuottajien välinen vertailtavuus ja tehdään yksikkötasoista vertailua vertaiskehittämisen näkökulmasta tarjoten työvälineitä tasavertaiseen hoidontuottamiseen koko Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

    Visualisointi osaksi käytännön tiedolla johtamista

    Tilastollisen prosessin kontrolloinnin menetelmällä tuotettavien suppilokuvaajien (engl. funnel plot) avulla voidaan helposti ja visuaalisesti havainnoida palveluntuottajien väliset erot toiminnassa, palvelun tarjonnan laajuudessa ja potilaiden taustatekijöissä. Kuvaajat tuottavat visuaalisia vertaiskehittämisen välineitä tiedolla johtamiseen ja mahdollistavat vertailukelpoisten hoitotulosten tarkastelun ja vertailun eri yksiköiden välillä sekä vaikuttavuusperusteisen toiminnan kehittämisen. Menetelmä mahdollistaa samanaikaisen palveluiden volyymin ja potilaiden taustaominaisuuksien huomioimisen vertailussa, mikä on olennaista tulosten luotettavuuden kannalta. Vertailutulosten visualisoinnissa olennainen osa on palveluiden volyymin suhteen määritellyt kontrollirajat, joiden avulla voidaan tunnistaa niiden sisäpuolelle jäävä tilastollinen satunnaisvaihtelu ja niiden ulkopuolelle jäävä erityisen syyn systemaattinen vaihtelu, joka ei selity tilastollisella satunnaisvaihtelulla.

    Tapausesimerkkinä tyypin 2 diabetesta sairastavat

    Tyypin 2 diabeteksen oireena on kohonnut veren sokeripitoisuus ja sitä sairastaa lähes joka kymmenes suomalainen. Sairastavien määrä on noin kolminkertaistunut viimeisten kahden vuosikymmenen aikana johtuen taudin riskitekijöiden yleistymisestä, kuten keskivartalolihavuuden lisääntymisestä väestössä. Nuorten, alle 25-vuotiaiden keskuudessa tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys on kasvanut 285 % viimeisten 30 vuoden aikana Suomessa (Armocida ym. 2024). Diabetes aiheuttaa sekä potilaalle että yhteiskunnalle kustannuksia sen hoidon ja sairaudesta aiheutuvien lisäsairauksien myötä, unohtamatta sairauden vaikutuksia työkykyyn.

    Osahankkeessa pureudutaan tyypin 2 diabeteksen lisäsairauksien ehkäisemisen edistämiseen vertailemalla terveysasemakohtaisia verensokeritasojen hoitotuloksia suhteessa asetettuihin hoitotavoitteisiin (esimerkiksi Käypä Hoito -suosituksen mukainen yksilöllinen hoitotavoite HbA1c 48–53 mmol/mol) hyödyntäen visuaalista suppilokuvaajaa (kuvio 1). Vertailujen tavoitteena on tunnistaa terveysasemia, joiden keskimääräiset hoitotulokset eroavat systemaattisesti vertailuyksiköistä, eivätkä selity sattumalla. Vertailujen luotettavuutta voidaan parantaa huomioimalla eli tilastollisesti vakioimalla eri terveysasemilla asioivien potilaiden ominaisuudet, jotka voivat vaikuttaa potilaiden ennusteeseen tai muovata odotettavissa olevaa hoitovastetta. Sen sijaan palveluiden tuottajiin liittyvillä ominaisuuksilla vakiointia on syytä välttää, koska juuri ne tekijät voivat synnyttää systemaattisia eroja eri palveluiden tuottajien välillä. Palveluiden volyymin eli tässä terveysasemakohtaisen potilasmäärän ja keskimääräisen hoitotuloksen välillä voidaan olettaa olevan positiivinen korrelaatio. Potilasmääriltään isommilla terveysasemilla satunnaisvaihtelun merkitys keskimääräiseen hoitotulokseen on oletettavasti pienempi kuin pienemmissä hoitoyksiköissä, joissa yksittäisen potilaan poikkeava arvo voi vaikuttaa merkittävästi keskiarvoon. Palveluiden volyymi huomioidaan suppilokuvaajan kontrollirajojen laskennassa.

    Kuvio 1. Kuvitteellinen esimerkki suppilokuvaajasta tyypin 2 diabetesta sairastavilla. Jokainen piste kuvaa yhden hoitoyksikön keskimääräistä, potilaiden ominaisuudet huomioivaa verensokeritason hoitotulosta. Vaakaviiva kuvaa Käypä hoito -suosituksen mukaista tyypin 2 diabetesta sairastavan verensokeritason hoitotavoitteen ylärajaa 53 mmol/mol. Katkoviivat muodostavat 95 % kontrollirajat ja yhtenäiset viivat 99 % kontrollirajat hoitotavoitteen ympärille. Punaiset pisteet kuvaavat hoitoyksiköitä, joiden hoitotulos jää 99 % kontrollirajan ulkopuolelle ja on heikompi kuin hoitotavoite. Vihreät hoitoyksiköt ovat puolestaan hoitotuloksiltaan keskimäärin parempia.

    Pyramidimalli erojen juurisyiden selvittämisen tukena

    Palveluiden tuottajien välisten systemaattisten erojen juurisyitä voi selvittää käytännönläheisesti pyramidimallilla (kuvio 2). Pyramidimalli tukee eroja selittävien juurisyiden etsimistä lähtien liikkeelle käytettävien aineistojen luotettavuudesta ja päätyen yksittäisten palvelutuottajien ominaisuuksiin ja prosesseihin. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi organisaation lähijohtamisella ja työntekijöiden motivoituneisuudella on välillinen yhteys myös potilaiden hoitotuloksiin hoitoon sitoutumisen motivoinnin kautta (Valle 2010, Virtanen ym. 2012, Carls ym. 2017).

    Pyramidikuvio, jossa seuraavat sanat allekain ylhäältä alaspäin: palveluntuottaja, hoitoprosessi, palvelurakenne ja resurssit, potilaiden ominaisuudet ja niiden tilastollinen vakiointi, aineisto ja sen luotettavuus.
    Kuvio 2. Pyramidimalli havaittujen erojen juurisyiden selvittämiseksi (mukaillen Mohammed ym. 2005).

    Osahanke vaikuttaa myös kansalliseen tyypin 2 diabeteksen sairastavuuden ja hoidon seurantaan

    Hankkeessa tehdään myös yhteistyötä kansallisen diabeteksen laaturekisterin kanssa jatkuvana vuoropuheluna ja yhteisten teemojen tunnistamisessa. Diabetesrekisteri mahdollistaa jo hyvinvointialueiden ja kuntien huonossa hoitotasapainossa olevien diabetespotilaiden osuuden vertaamisen koko Suomen hoitotulokseen suppilokuvaajien avulla. Koska tyypin 2 diabetes vaatii kokonaisvaltaista hoitoa, on jatkossa syytä laajentaa tarkastelua myös muihin, lisäsairauksiin liittyviin riskitekijöihin.
     

    Kirjoittajat: 

    Piia Lavikainen
    Yliopistotutkija
    Farmasian laitos

    Jari Heiskanen
    Projektipäällikkö
    Farmasian laitos

    Janne Martikainen
    Professori
    Farmasian laitos

    Alkuperäinen kirjoitus aiheesta lähteineen internetissä osoitteessa: Pohjois-Savon alueella levitetään hyväksi havaittuja kehittämistoimenpiteitä ja toimintamalleja tyypin 2 diabeteksen lisäsairauksien ehkäisemiseksi - Puheenvuoroja (uef.fi)

  4. 15.4.2024 Uutinen

    Blogi: Jalkautuvien psykiatristen sairaanhoitajien kokemuksia läntiseltä ja koilliselta alueelta

    Oikeaa palvelua, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa – Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon (RRP) -hankkeen jalkautuvien psykiatristen sairaanhoitajien kokemuksia läntiseltä ja koilliselta alueelta

     

    Mistä lähdettiin

    Jalkautuvan psykiatrisen sairaanhoitajan työmallimme pilotointi on alkanut Tulevaisuuden sotekeskus- hankkeessa keväällä 2022. Tuolloin ryhdyimme vastaamaan jo tunnistettuihin tarpeisiin nuorten mielenterveyden hoidon saatavuuden ja palveluun pääsyn kohentamiseksi sovittujen yläkoulujen opiskeluhuollon työhön liittymällä. Tulevaisuuden sotekeskus -kaudella tavattiin yhteensä 345 iältään 
    13–16-vuotiasta nuorta kaikkien hankkeen kuuden sairaanhoitajan voimin.  Nuoret ohjautuivat lievien tai keskivaikeiden oireiden vuoksi oppilaitoksen jalkautuvan psykiatrisen sairaanhoitajan maksimissaan 12 käyntikertaa sisältävälle hoitojaksolle. 

    Aikaa on kulunut ja eteenpäin on mennä posoteltu. Hankekausi vaihtui nyt meneillään olevaksi Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon- eli RRP-hankkeeksi. Aiemmin yläkoulupainotteisen työmme painopiste vaihtui samalla toisen asteen opiskelijoihin. Lisäksi olemme liittyneet osaksi alueellisia perhekeskuspalveluita eli meistä tuli “lanulaisia”. Kauden aikana olemme jatkaneet jalkautuvan mielenterveyden perustason palvelun pilotointia sovittuihin oppilaitoksiin huomioiden universaalien ja myös meitä perustason toimijoita koskevien yhteisten mielenterveys- ja päihdetyön sekä nepsy-haasteiden näkökulmat 16–29-vuotiaiden opiskelijoiden keskuudessa.  

    Työmme hoidon tarpeen kartoituksen, konsultaatiokäytänteiden vahvistamisen ja hoidon tarpeeseen vastaamisen parissa yhdessä opiskeluhuollon ja alueellisten nuorten perustason tiimien kanssa jatkuu RRP-hankkeen muodossa kesään 2025 saakka. 


    Työn ytimessä

    Nuorten ja perheiden näkökulmasta jalkautuvan psykiatrisen sairaanhoitajan työmalli saamiemme palautteiden perusteella on ollut vaikuttava. Jalkautuvan työn merkitys on korostunut maaseutualueilla, joissa perustason mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelua tarjoavaan kivijalkatoimipisteeseen suuntautuva yhdensuuntainen matka voi helposti olla useita kymmeniä kilometrejä. Julkisten liikenneyhteyksien varassa olevien nuorten hoitoon pääsy olisi haastavaa, ellei jopa mahdotonta ja sitoisi huomattavan suuren määrän aikaa niin huoltajalta kuin nuoreltakin. Hyvän palautteen ydinasioita ovat kuitenkin olleet nopea palveluun pääsy ja palveluun ohjautumisen sujuvuus.  

    Myös opiskeluhuollon toimijoiden palaute on ollut rohkaisevaa, sillä suuri osa kyselyihin vastanneista on kokenut oman työmääränsä keventyneen työmallimme pilotoinnin myötä. Keventymisen seurauksena opiskeluhuollon resurssi on voinut suuntautua jälleen enenevissä määrin ennaltaehkäisevään ja lakisääteiseenkin työhön. Sairaanhoitajan työpanos myös konsultatiivisena toimijana on otettu hyvin vastaan ja todettu tarpeelliseksi. Tiiviin yhteistyön ja matalan kynnyksen yhteydenottomahdollisuus on osoittautunut merkitykselliseksi niin nuoren, sairaanhoitajan kuin opiskeluhuollon kannalta.

    Mittaritiedon valossa työ näyttäytyy myös vaikuttavalta, sillä hoitojakson jälkeen 13 % nuorista todettiin jatkohoitoa tarvitsevina ja erityistason sairaanhoidon tutkimuksen ja hoidollisen palvelun piiriin ohjautui alle 5 % nuorista. Tosin tuoreimmissa tiedoissa nämä luvut eivät ihan näin edulliset enää ole. Syitä tähän pohditaan yhdessä mielenterveys- ja päihdepalvelujen edustajien kanssa. Palveluumme nuoret ovat päässeet pääsääntöisesti 14 vuorokauden kuluessa ja jatkossa tavoite on vastata hoidon tarpeeseen noin seitsemän (7) vuorokauden kuluessa yhteydenotosta.  

    Tulokset ovat olleet tavoitteiden mukaisia eli painopiste raskaista erityistason palveluista on siirtynyt nuoren toimintaympäristöön asiakaslähtöisen mallin mukaisesti niillä kouluilla joilla työskentelemme, nuoret ovat saaneet oikea-aikaista ja oikein kohdennettua apua ja yhteistyötä on tiivistetty eri palvelutuotannon toimijoiden välillä. Osa aiemman hankekauden pilottiyläkouluista on mukana myös meneillään olevalla hankekaudella.  Näille kouluille kohdentuu myös tutkimushanke, jossa jalkautuvan työmallin vaikuttavuutta arvioidaan tutkimuksen keinoin vuosina 2024–2025.  
     

    Tehdään yhdessä

    Jalkautuvaa hoitotyön mallia on toteutettu koillisella ja läntisellä alueella jo aiemmin, joten henkseleitä emme uuden toimintamallin idean nimiin ottamisen puolesta ole paukuttelemassa. Näissä perustason nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita toteuttavissa yksiköissä kehittämistyömme panosta onkin päästy hyödyntämään yhteisesti havaituissa, alueellisissa kehittämisen kohteissa. Toimintaamme ohjaa suunnitelmallisuus, jonka avulla uudenlainen yhteistyö työntekijöiden välillä on lisääntynyt ja tukea on ollut tarjolla aiempaa varhaisemmassa vaiheessa. 

    Silkkaa onnistumisten siivittämää silkkiä työmme ja matkamme eivät ole toki ole olleet. Yhteisen ajan järjestäminen yhdessä kaikkien sidosryhmiemme toimijoiden kanssa on osoittautunut välillä enemmän, välillä vähemmän haastavaksi. Sinnikkyyttä on tarvittu puolin ja toisin. Uuden oppiminen on ollut välttämätöntä myös meille jalkautuville sairaanhoitajille. Oppilaitokset työympäristöinä ovat kovin erilaisia, mihin olimme ennen hanketyöhön siirtymistä tottuneet. Tämä onkin edellyttänyt uusien työkenttien haltuunottoa ja uusien asioiden (jopa sanaston) sisäistämistä. Lähimmillä yhteistyökumppaneillamme on ollut suuri merkitys siinä, kuinka olemme tässä onnistuneet, sillä tätä työtä ei voi tehdä yksin. Yhteistyön rakentaminen vaatii aikaa ja molemminpuolista tuttuutta sekä mielenkiintoa toisen tekemää työtä kohtaan.  
     

    Jatkoa ajatellen

    Vaalimisen arvoisista asioista haluamme nostaa esille havaintomme yhteistyön lisäämisen tarpeesta ja merkityksen tiedostamisesta hoidon porrastuksen kaikkien tasojen välillä. Lisäksi kannustamme lämpimästi jalkautuvan työmallin käyttöönottoa kaikilla alueilla oleellisena osana oppilaitosyhteistyön muodostamista. Vakiintuneiden konsultaatiokäytänteidenkin puolesta liputamme osana kaikkien ammattilaisten välisen vuorovaikutuksen ja luottamuksen lisäämistä. 

    Hankkeilla on, ja kuuluukin olla, alku ja loppu. Mallinnetut, vaikuttaviksi todetut vakiintuneet käytänteet eivät hankkeen päättyessä vuonna 2025 kuitenkaan ole katoamassa mihinkään metadatan mustaan aukkoon, vaan päätyvät pysyviksi käytännöiksi hyvinvointialueelle yhteisten nuortemme hyväksi.


    Terveisin,  

    Jalkautuvat psykiatriset sairaanhoitajat  

    Pia Hakkarainen, Rautalammin yläkoulu & lukio, Karttulan yläkoulu ja Vesannon lukio 
    Niina Heiskanen, Maaninkajärven yläkoulu ja IngmanEdu 
    Anni Orovuo, Nilsiän yläkoulu & lukio ja Sakky Siilinjärvi

    Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon (RRP) -hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Kestävän kasvun ohjelman rahoituksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).  
     

  5. 12.4.2024 Uutinen

    Blogi: KYSin lastenneurologian yksikössä moniammatillista osaamista ja perheen tukea

    Maaliskuinen TET-aamupäiväni kului Kysin lastenneurologian yksikössä, jossa tehdään tärkeää moniammatillista työtä lasten neurologisten kehityshäiriöiden tiimoilla ja lääkinnällisen kuntoutuksen suunnittelussa. Lastenneurologian ylilääkäri Jarkko Kirjavainen ja muu henkilöstö ottivat minut vastaan innostuneina ja käyntiini hyvin valmistautuneina. Paikalla oli yli kaksikymmentä lastenneurologian työntekijää.



    Heti alussa puheterapeutti Paula Mielo kävi hyväntuulisesti ja selkeästi läpi, miten päivä etenee, ja ihan kuvien avulla, että varmasti ymmärrän. Niin kuulemma on tapana tehdä lapsille, joille tänne tulo voi olla hyvin jännittävä hetki. Minulle kerrottiin, että minun ei tarvitse kaikkea muistaa, vaan täällä aikuiset kertovat mitä tapahtuu. Taisihan se tosiaan helpottaa vähän omaakin jännitystäni.

    Minulle esiteltiin erityistyöntekijöiden toimintaa, ja aika vaikuttavalta se tuntuikin. Lastenneurologian yksikkö vastaa yliopistosairaalatasoista hoitoa vaativien lastenneurologisten sairauksien hoidosta koko Itä-Suomen yhteistyöalueella. Tämä perhekeskeinen yksikkö vastaa myös Pohjois-Savon hyvinvointialueella erityisesti kehitys- ja kuntoutusseurannasta niiden lasten osalta, joilla on laaja-alaisia kehityksellisiä haasteita, kuten CP- tai kehitysvamma.

    Sain kuulla, että yksikkö toimii KYS:n epilepsiakeskuksen osana, ja sen erikoisosaamista on vaikean epilepsian diagnostiikka ja hoito. Yksikössä tehdään myös kliinistä lääketutkimusta epilepsian ja migreenin osalta sekä tutkijalähtöisiä tutkimuksia ja laajaa erikoisalayhteistyötä, myös lääkärien perusopetusta.

    Ymmärsin kuunnellessani, että tässäkin yksikössä on paljon erikoisosaamista ja henkilökunnassa oli hyvin erilaisia työnkuvia. Minulle kerrottiin, että työtä tehdään laajalla alueella ja monissa verkostoissa, ja täällä olisi hyvät valmiudet kehittämistyölle.

    Työssä tarvitaan osaamisen lisäksi tunteiden huomioimista

    Kierrellessäni aamupäivän aikana yksikön poliklinikalla ja vastaanotoissa, ja tavatessa myös perheitä, vaikutuin yhä enemmän. Kyllä täällä tehdään tärkeää työtä ja vanhempien kanssa on tärkeää muistaa sensitiivisyys, herkkyyttä huomioida myös tunteita.

    Kun vanhemmat tulevat tänne ensimmäisen kerran lapsensa kanssa, heillä on tästä iso huoli, ja kuten minulle kerrottiin, perheille se on useinkin kriisitilanne. Perheitä onkin ohjattu ihan alkuvaiheessa tarvittaessa myös Kuopion kriisikeskuksen asiakkaiksi, jossa he saavat tukea uuden tilanteensa käsittelyyn.

    Seuraavaksi pääsin itsekin arviointiin, kun toimintaterapeutti Tarja Rissanen testasi neurologisia kykyjäni. Minulta testattiin esimerkiksi tasapainoa ja esineiden muotojen tunnistamista kädellä, jotka läpäisin ongelmitta. Hyvä tulos piristi omaakin mieltäni. Voin kyllä tunnustaa, että esineiden muotojen tunnistaminen oli pari kertaa yllättävän hankalaa pelkästään kädellä, ilman näköaistia.



    Herkistymistä aidoissa asiakastilanteissa

    Pääsin seuraamaan aamupäiväni aikana vastasyntyneen epilepsiakohtauksien vuoksi sairaalahoitoa vaativan vauvan tutkimusta sekä lääkäriopiskelijoiden opetustilannetta syli-ikäisen lapsen tutkimuksessa.

    Kyllä se herkisti mielen, kun hyvin pientä lasta tutkittiin. Vauvaa tutkiva lääkäri huomioi mielestäni oikein hyvin tilanteen, ja kertoi aina, mitä milloinkin tutki ja mitä hän arvioi vauvan tilanteesta. Saatiin vähän hymyä vauvan äidinkin huulille, kun lääkäri kertoi lopuksi yhteenvetoa tutkimuksensa tuloksista. Siinä kysyttiinkin myös äidin jaksamisesta, mikä on tärkeä myös muistaa.

    Syli-ikäinen lapsi oli hyväntuulinen, mutta taisi vähän säikähtää, kun iso porukka tuppasi yhtäkkiä huoneeseen. Itku rauhoittui pian äidin sylissä. Piipahdimme seuraamassa myös kouluikäisen lapsen käyntiä lastenneurologialla migreenin takia. Potilas osallistui kliiniseen lääketutkimukseen, jossa tutkitaan erään migreenilääkkeen tehoa migreenin estohoitona. Lääke oli auttanut migreenin hoidossa ja potilaalla oli nyt fiilis korkealla, kun hän pääsee pian Liverpooliin jalkapallo-otteluun.



    Aivosähkötoiminnan seurantaa

    Kävimme myös kliinisen neurofysiologian yksikön Video-EEG-tutkimusyksikössä, jossa lapsipotilas oli useamman vuorokauden tutkimuksessa. Tutkimuksessa rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa ja samalla kuvataan lasta videolle. Tutkimushuoneessa on useampi monitori, joiden äärellä aina henkilöstö valvoo seuraamassa tilannetta, kuten nytkin. 

    Video-EEG yksikköön tulee aikuispotilaita laajalta alueelta koko Suomesta ja lapsipotilaita Itä-Suomen yhteistyöalueelta. Yksikkö toimii myös keskeisenä osana epilepsiakeskusta.



    Sitten olikin aika jo siirtyä normityöarkeen. Koko TET-aamupäiväni oli hyvin valaiseva ja samalla myös mieltä herkistävä, kun ajattelen ison asian äärellä olevia perheitä pienen lapsensa kanssa. On hienoa, että tietoisuuteni on lisääntynyt näiden TET-käyntien myötä. Kun sitten asioita tuodaan eteen päätöselimissä, niin on jo toinen silmä auki, mitä täällä tapahtuu.

    Asiakastilanteisiin, joihin pääsin osallistumaan, oli asiakkailta kysytty lupa jo etukäteen. Olin noissa tilanteissa kuitenkin enemmän kuuntelijana ja kokemuksen omaksujana, ja annoin tilaa hoitohenkilöstön ja asiakkaiden väliseen kanssakäymiseen.

    Marko Korhonen
    Hyvinvointialuejohtaja
    marko.korhonen@pshyvinvointialue.fi

Sisältöjulkaisija

Tapahtumat

  1. 13.3.2024 Tapahtuma

    Tallenne katsottavissa: Etätilaisuus Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistamisesta

    Kiitokset kaikille etätilaisuuteen osallistuneille!

    Voit katsoa tilaisuuden tallenteen ja tilaisuuden esityskalvot alta.

    Tilaisuudessa esitetettiin runsaasti kysymyksiä, joista osaan pystyimme vastaamaan tilaisuuden aikana. Muihin kysymyksiin vastataan seuraavien päivien aikana. Kysymyksiä myös kootaan aihealueittain palvelujärjestelmäuudistuksen verkkosivuille.

    ***

    Tervetuloa Pohjois-Savon hyvinvointialueen etätilaisuuteen palvelujärjestelmän uudistamisesta!  

    Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 13.3. kello 18-19.

    Tilaisuus on avoin kaikille Pohjois-Savon alueen kaikkien kuntien asukkaille ja edustajille, hyvinvointialueen sidosryhmien edustajille sekä henkilöstölle. 

    Ohjelma: 

    • Kello 18-18.10, avaus ja tervetuloa, aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen 
    • Kello 18.10-18.25, palvelujärjestelmän uudistamisen lähtökohdat, strategiajohtaja Jussi Lampi 
    • Kello 18.25-18.40, vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus, avoterveydenhuollon ylilääkäri Jarno Rieppo 
    • Kello 18.40-18.55, osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus, toimialajohtaja Mikko Korhonen 
    • tilaisuuden päätös 

    Tilaisuus järjestetään Teams Live -etäyhteydellä, mikä ei mahdollista suullisia kysymyksiä. Voit esittää kysymyksesi tilaisuuden chat-keskusteluosiossa. Vastaamme kysymyksiin tilaisuuden aikana. Mikäli emme ehdi vastaamaan kaikkiin kysymyksiin tapahtuman aikana, julkaisemme kaikki kysymykset ja vastaukset myös verkkosivuillamme: pshyvinvointialue.fi/palvelujärjestelmän uudistus 

    Tervetuloa! 

  2. 26.3.2024 Tapahtuma

    Tallenne katsottavissa: Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukastilaisuus Vieremällä 

    Aika: tiistai 26.3. kello 18.00-19.45 
    Paikka: Rientola (osoite: Koitontie 2) 

    Kiitos kaikille tilaisuuteen niin paikan päällä kuin etänä osallistuneille!

    Voit katsoa tilaisuuden tallenteen ja tilaisuuden PowerPoint-esityksen alta.

    Voit katsoa tilaisuuden PowerPoint-esitysmateriaalin tästä.

    ***

    Tervetuloa Pohjois-Savon hyvinvointialueen kuulemistilaisuuteen palvelujärjestelmän uudistamisesta! Paikalla on hyvinvointialueen johtoa esittelemässä uudistamisehdotuksia ja keskustelemassa osallistujien kanssa. 

    Tilaisuus on avoin kaikille Pohjois-Savon alueen kaikkien kuntien asukkaille ja edustajille, hyvinvointialueen sidosryhmien edustajille sekä henkilöstölle. Kohderyhmänä ovat erityisesti Vieremän, Kiuruveden, Iisalmen ja Sonkajärven asukkaat.

    Sonkajärven kunta tarjoaa mahdollisuuden seurata tilaisuutta etänä Teams-yhteyden välityksellä Sonkarjärven kirjastolla (Rutakontie 21) sekä Sukevan kyläkeskuksella (Matarantie 11).

    Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista. 

    Ohjelma
    kello: 

    • 18-18.15 Kahvitarjoilu 
    • 18.15-18.20 Avaus ja tervetuloa, aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen
    • 18.20-18.30 Palvelujärjestelmän uudistamisen lähtökohdat, hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen
    • 18.30-18.45 Vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus, avoterveydenhuollon ylilääkäri Jarno Rieppo
    • 18.45-19.00 Osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus, palvelualuejohtaja Kaija Kokkonen
    • 19-19.45 Keskustelua 
    • 19.45 Päätössanat, aluevaltuuston puheenjohtaja Hannu Tsupari

    Kahvitarjoilu 250 ensimmäiselle.

    Huom. Rientolan alueella on rajoitetusti parkkipaikkoja. Lisää parkkipaikkoja löytyy koulukeskukselta sekä kirkolta, ja näille alueille on lupa pysäköidä tilaisuuden ajaksi.

    Lämpimästi tervetuloa! 

  3. 8.4.2024 Tapahtuma

    Tallenne katsottavissa: Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukastilaisuus Joroisissa

    Aika: maanantai 8.4. kello 17.30-19.30 
    Paikka: Joroisten lukion auditorio (osoite: Koulutie 1-3) 

    Kiitos kaikille tilaisuuteen niin paikan päällä kuin etänä osallistuneille!

    Voit katsoa tilaisuuden tallenteen ja tilaisuuden PowerPoint-esityksen alta.

    Tilaisuuden PowerPoint-esitys on katsottavissa tämän linkin kautta.

    ***

    Tervetuloa Pohjois-Savon hyvinvointialueen kuulemistilaisuuteen palvelujärjestelmän uudistamisesta! Paikalla on hyvinvointialueen johtoa esittelemässä uudistamisehdotuksia ja keskustelemassa osallistujien kanssa. 

    Tilaisuus on avoin kaikille Pohjois-Savon alueen kaikkien kuntien asukkaille ja edustajille, hyvinvointialueen sidosryhmien edustajille sekä henkilöstölle. Kohderyhmänä ovat erityisesti Joroisten, Leppävirran ja Varkauden asukkaat.

    Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista. 

    Ohjelma: 

    • Kello 17.30-18.00, kahvitarjoilu 
    • Kello 18.00-18.05, avaus ja tervetuloa, aluevaltuuston puheenjohtaja Hannu Tsupari 
    • Kello 18.05-18.15, palvelujärjestelmän uudistamisen lähtökohdat, strategiajohtaja Jussi Lampi
    • Kello 18.15-18.30, vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus, toimialajohtaja Jari Saarinen
    • Kello 18.30-18.45, osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus, palvelualuejohtaja Jouni Kurola
    • kello 18.45-19.30, keskustelua 
    • Kello 19.30 päätössanat; aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen

    Lämpimästi tervetuloa! 

  4. 10.4.2024 Tapahtuma

    Tallenne katsottavissa: Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukastilaisuus Rautavaaralla 

    Aika: keskiviikko 10.4. kello 17.30-19.30 
    Paikka: Rautavaaran valtuustosali (osoite: Koulutie 1) 

    Voit katsoa tilaisuuden tallenteen ja tilaisuudessa esitetyt PowerPoint-esitysdiat alta.


    Tilaisuuden PowerPoint-esitysdiat voit katsoa tämän linkin kautta.

    ***

    Tervetuloa Pohjois-Savon hyvinvointialueen kuulemistilaisuuteen palvelujärjestelmän uudistamisesta! Paikalla on hyvinvointialueen johtoa esittelemässä uudistamisehdotuksia ja keskustelemassa osallistujien kanssa. 

    Tilaisuus on avoin kaikille Pohjois-Savon alueen kaikkien kuntien asukkaille ja edustajille, hyvinvointialueen sidosryhmien edustajille sekä henkilöstölle. Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista. 

    Ohjelma: 

    • Kello 17.30-18.00, kahvitarjoilu
    • Kello 18.00-18.05 Tilaisuuden avaus
    • Kello 18.05-18.15, palvelujärjestelmän uudistamisen lähtökohdat, hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen
    • Kello 18.15-18.30, vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus, avoterveydenhuollon ylilääkäri Jarno Rieppo
    • Kello 18.30-18.45, osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus, strategiajohtaja Jussi Lampi
    • Kello 18.45-19.30, keskustelua 
      Päätössanat, aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen

    Lämpimästi tervetuloa! 

  5. 11.4.2024 Tapahtuma

    Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukastilaisuus Tuusniemellä 

    Aika: torstai 11.4. kello 17.30-19.30 
    Paikka: Tuusniemen yhtenäiskoulu (osoite: Keskitie 34-38) 

    Voit katsoa tilaisuuden PowerPoint-esitysdiat tämän linkin kautta.

    Voit osallistua myös etänä Teams-yhteyden välityksellä.

    Tervetuloa Pohjois-Savon hyvinvointialueen kuulemistilaisuuteen palvelujärjestelmän uudistamisesta! Paikalla on hyvinvointialueen johtoa esittelemässä uudistamisehdotuksia ja keskustelemassa osallistujien kanssa. 

    Tilaisuus on avoin kaikille Pohjois-Savon alueen kaikkien kuntien asukkaille ja edustajille, hyvinvointialueen sidosryhmien edustajille sekä henkilöstölle. Kohderyhmänä ovat erityisesti Tuusniemen ja Kaavin sekä Riistaveden ja Vehmersalmen alueiden asukkaat.

    Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista. 

    Ohjelma: 

    • Kello 17.30-18.00, kahvitarjoilu 
    • Kello 18.00-18.05, Avaus ja tervetuloa, 
      Tuusniemen valtuuston puheenjohtaja Jarkko Toivanen
    • Kello 18.05-18.15, palvelujärjestelmän uudistamisen lähtökohdat 
      strategiajohtaja Jussi Lampi
    • Kello 18.15-18.25, vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus 
      strategiajohtaja Jussi Lampi
    • Kello 18.25-18.35, osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus 
      toimialajohtaja Mikko Korhonen
    • Kello 18.35-19.30, keskustelua 
      Päätössanat, aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen

    Saapumisohjeet: Ajo koululle on kätevin Teboil Tuusniemen kautta. Sisääntulo koulun tiloihin koulun yläpihan puolelta. Paikalla on liikenteenohjaajia.


     

    Lämpimästi tervetuloa! 

  6. 15.4.2024 Tapahtuma

    Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukastilaisuus Keiteleellä 

    Aika: maanantai 15.4. kello 17.30-19.30 
    Paikka: Nilakan yhtenäiskoulun liikuntahalli (osoite: Koulutie 3) 

    Voit osallistua myös etänä Teams-yhteyden välityksellä.
    Liity tilaisuuteen napsauttamalla tästä

    Tervetuloa Pohjois-Savon hyvinvointialueen kuulemistilaisuuteen palvelujärjestelmän uudistamisesta! Paikalla on hyvinvointialueen johtoa esittelemässä uudistamisehdotuksia ja keskustelemassa osallistujien kanssa. 

    Tilaisuus on avoin kaikille Pohjois-Savon alueen kaikkien kuntien asukkaille ja edustajille, hyvinvointialueen sidosryhmien edustajille sekä henkilöstölle. Kohderyhmänä ovat erityisesti Keiteleen, Pielaveden, Vesannon ja Tervon asukkaat.

    Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista. 

    Ohjelma: 

    • Kello 17.30-18.00, kahvitarjoilu 
    • Kello 18.00-18.05, avaus ja tervetuloa 
    • Kello 18.05-18.15, palvelujärjestelmän uudistamisen lähtökohdat 
      strategiajohtaja Jussi Lampi
    • Kello 18.15-18.25, vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus 
      avoterveydenhuollon ylilääkäri Jarno Rieppo
    • Kello 18.25-18.35, osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus 
      ikääntyneiden palveluiden palvelualuejohtaja Kaija Kokkonen
    • Kello 18.35-19.30, keskustelua 
      Päätössanat, aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen

    Lämpimästi tervetuloa!