MARAK malli luo toivoa väkivallan kokeneen arkeen
-

Julkaistu

MARAK malli luo toivoa väkivallan kokeneen arkeen

Tulevalla Pohjois-Savon hyvinvointialueella on toiminut neljä MARAK -työryhmää. Viides on tarkoitus käynnistää virallisesti elokuussa.

MARAK eli moniammatillinen riskinarvio kokous, on vakavan parisuhdeväkivallan riskinarvioinnin ja uhrin auttamisen moniammatillinen menetelmä. Pohjois-Savossa MARAK kokoaa alueella toimivat uhrin auttamiseksi työskentelevät viranomaiset ja järjestötahot yhteen. Samalla se koordinoi uhrille annettavaa tukea.
Tulevalla Pohjois-Savon hyvinvointialueella on toiminut neljä MARAK -työryhmää. Viidennessä työryhmässä on tällä hetkellä käynnissä harjoitteluvaihe, ja varsinainen toiminta on tarkoitus käynnistää elokuussa.  
-Hieno juttu, että olemme saaneet viidennen työryhmän. Tämä selvästi parantaa apua tarvitsevien tilannetta Pohjois-Savossa. Toivon, että MARAK työskentely kattaisi jatkossa ehdotuksemme mukaisesti koko hyvinvointialueen, kertoo Kuopion MARAK -työryhmässä puheenjohtajana toimiva Ulla Nuutinen. 

MARAK tuo avun lisäksi myös säästöjä

MARAK on tarkoitettu henkilöille, jotka kokevat parisuhdeväkivaltaa tai elävät sen uhan alla. Parisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä tai seksuaalista. THL suosittelee, että apu olisi kaikkien sitä tarvitsevien saatavilla.
-Työskentely vähentää työmäärää, sillä päällekkäisten töiden tekeminen vähentyy. Samalla tiedonvaihto eri ammattilaisten ja viranomaisten välillä sujuu paremmin. Myös väkivallankierteelle saadaan nopeammin loppu, joka viime kädessä parantaa väkivallan kokeneen henkilön tilannetta. Tuo synnyttää samalla myös yhteiskunnalle säästöjä, johtava sosiaalityöntekijä Anne-Maria Kolari muistuttaa.
Kokousten moniammatilliseen työryhmään osallistuu ammattilaisia useista auttajaorganisaatioista. Näitä voivat esimerkiksi olla poliisi, rikosuhripäivystys, lastensuojelu, avoterveydenhuolto ja lääkäripalvelut. Jokaiselle väkivaltaa kokeneelle henkilölle MARAK on täysin vapaaehtoinen.
 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!