Hyvinvointialueen toimeenpano etenee Pohjois-Savossa
-

Julkaistu

Hyvinvointialueen toimeenpano etenee Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon hyvinvointialueen toimeenpano etenee suunnitellussa aikataulussa. Alkutalven aikana ennen aluevaltuustojen käynnistymistä väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) valmistelee mm. uuden hyvinvointialueen johtamisjärjestelmää ja organisaatiomallia.

Johtamisjärjestelmän suunnittelussa mukana ovat olleet nykyorganisaatiot, eli mm. sairaanhoitopiiri, kunnat ja kuntayhtymät, sekä poliittiset päättäjät. Johtamisjärjestelmä kattaa sekä poliittisen päätöksenteon rakenteet että uuden organisaation johtamisen mallin.

’’Erityisen ilahtuneita olemme poliitikkojen osallistumisesta ja uudenlaisesta ajattelusta”, toteaa VATEN puheenjohtaja Jari Saarinen.

Tavoitteena on luoda johtamisjärjestelmä, joka varmistaa hyvinvointialueen toimintaedellytykset ja vastaa talouden haasteisiin myös tulevaisuudessa. Uuden organisaation on muodostettava nykyistä tehokkaampi palvelutoiminnan malli, sillä hyvinvointialueelle siirryttäessä Pohjois-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen rahoitus tulee laskemaan.

Aluevaltuustolla paljon valtaa

Pohjois-Savon aluevaalit käydään ensi vuoden tammikuussa ja uuden hyvinvointialueen aluevaltuusto aloittaa toimintansa maaliskuussa. Aluevaltuusto on hyvinvointialueen ylin päätöksentekoelin. Jo käynnistämisvaiheessa valtuutetuille tulee päätettäväksi useita asioita. Suurimmat kysymykset liittyvät mm. tulevan hyvinvointialueen palveluverkkoon ja malliin, jolla hyvinvointialueen 12 500 työntekijän organisaatiota tullaan johtamaan. Tästä syystä on tärkeää, että aluevaltuutetuilla on vahvaa hallinnon kokemusta.

Hyvinvointialueen aloittaessa palveluverkko samankaltainen kuin nyt

Hyvinvointialueet ottavat järjestämisvastuun Pohjois- Savon sote- ja pelastustoimen palveluista vuoden 2023 alusta alkaen. Käynnistysvaiheessa palvelut järjestetään hyvin samankaltaisina kuin nyt. Jatkossa palveluverkostoa sekä hyvinvointialueen tuottamien palveluiden mallia on tarkasteltava uudelleen, ja tässäkin aluevaltuutetuilla on keskeinen rooli, sillä se vastaa sekä palveluverkosta että palveluiden tuottamisen strategiasta.

Valmistelu jatkuu eri teemoista, ja loppuvuoden aikana tulemme kertomaan mm. Perhekeskuksen toimintamallista.  


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!