Aluevaalihaasteesta kehkeytyi Karjalan ja Savon välinen kamppailu
-

Julkaistu

Aluevaalihaasteesta kehkeytyi Karjalan ja Savon välinen kamppailu

Millä hyvinvointialueella on tammikuun aluevaalien korkein äänestysprosentti? Minkä kunnan äänestäjät käyvät aktiivisimmin vaaliuurnilla ja nappaavat torikahvit itselleen? Pohjois-Karjalan hyvinvointialue haastoi savolaiset tammikuisten aluevaalien äänestyskilpailuun, jossa korkeimmasta äänestysprosentista kisataan alueiden kesken. Etelä-Karjala ja Etelä-Savo ovat nyt liittyneet mukaan aluevaalihaasteeseen. Pohjois-Savo ilmoitti jo aiemmin ottavansa haasteen vastaan.

Haaste on levinnyt valtakunnalliseksi, sillä haaste eteni nopeasti Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen, Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Lappiin. Myös Keski-Suomi, Päijät-Häme ja Kymenlaakso ilmoittivat viime viikolla kisaavansa keskenään korkeimmasta äänestysprosentista.

Pohjois-Savon haasteessa panoksena on torikahvit, jotka hävinnyt alue tarjoaa korkeimman äänestysaktiivisuuden saavuttaneelle kunnalle.

- Tässä on jo eri alueiden perinneherkutkin vedetty mukaan kisaan. Onhan se selvää, että muikku ja kalakukko ovat tässä kisassa selkeitä voittajia, kun saadaan savolaiset liikkeelle, toteaa viestintäjohtaja Petteri Alanko Pohjois-Savon hyvinvointialueelta.

Kyselytutkimukset osoittavat, että aluevaalit tunnetaan huonosti ja kansalaisten äänestysaktiivisuus on jäämässä alhaiseksi. Leikkimielisellä kilpailulla tavoitellaan aluevaalien tietoisuuden ja äänestysinnon kasvattamista.

- Hienoa, että ollaan saatu haaste leviämään. Minulla on niin vahva luotto meidän maakunnan ihmisiin, että jos me ei tätä vaali-battlea voiteta niin lupaan henkilökohtaisesti tarjota vielä pitkopullat hyvinvointialueen rajalla, kertoo Kuopion apulaiskaupunginjohtaja ja hyvinvointialueen muutosjohtaja Jari Saarinen.

Tammikuussa ensimmäistä kertaa järjestettävissä aluevaaleissa hyvinvointialueille valitaan valtuutetut, jotka käyttävät valtaa sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä pelastustoimessa. Päättäjät joutuvat pohtimaan myös niitä ongelmia, joita syntyy väestön ikääntymisestä, syntyvyyden laskusta ja työvoimapulasta. Aluevaalien virallinen äänestyspäivä on 23. tammikuuta. Ennakkoäänestys käynnistyy 12. tammikuuta. Vaalitulokset vahvistetaan 26. tammikuuta, jolloin myös Karjalassa ja Savossa sijaitsevien neljän hyvinvointialueen välinen kamppailu ratkeaa.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!